FII FLEXIBIL SI MOBIL

Impatimit de sport, n-ai mai tinut cont de faptul ca, de-a lungul timpului, ti-ai solicitat intensiv articulatiile. Si fiindca esti vecinul pe care toti sa bazeaza, lunar o ajuti pe batranica de la 3 la mutarea mobilierului. Iar kilogramele in plus acumulate iti tensioneaza suplimentar articulatiile de la nivelul soldului si genunchilor. Si te intrebai de ce, de la un timp, te dor toate.

Tocmai ti-am demascat osteoartrita care, la inceput, se manifesta prin durere. Urmeaza rigiditatea, limitarea miscarilor, inflamatia si, la final, deformarile invalidante.

In osteoartrita, cartilajele ce protejeaza oasele in articulatii se erodeaza si, in timp, oasele ajung sa se atinga intre ele si provoaca dureri puternice, impiedicand miscarea si rigidizand articulatiile.

Osteoartrita poate apare ca urmare a:

  • mostenirii genetice, daca si parintii au suferit de osteoartrita
  • surplusului de greutate, cand sunt afectate mai ales articulatiile care sustin corpul (coloana, sold, genunchi)
  • efortului fizic intens la sportivi si persoane ce desfasoara munca fizica grea
  • accidentelor sau leziunilor articulare anterioare netratate corespunzator
  • inaintarii in varsta, ca parte a manifestarilor procesului de imbatranire

Printr-un tratament corect, osteoartrita poate fi prevenita, incetinita sau chiar stopata.

Tratamentul osteoartriteiĀ  consta in administrarea de substante care calmeaza durerea si inflamatia (analgezice-antiinflamatoare) la care se adauga substante ce protejeaza si regenereaza cartilajul articular (glucozamina, condroitina, acid hialuronic).